iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Biszkopt z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciasto takie to klasyk który wszyscy znają, ale warto o nim przypominać bo bardzo prostym i tanim sposobem mamy pyszny deser.

Biszkopt z galaretką

Składniki:

Biszkopt z galaretką

ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretką
Jajka ubić z cukrem do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie i ostrożnie wszystko połączyć na koniec dodać olej.  Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wysypać mielonymi migdałami lub orzechami, następnie wylać ciasto.

Piec około 15 minut w 180 st.  Po upieczeniu wystudzić, skropić przegotowaną wodą około 1/2 szklanki wymieszanej z 1 łyżeczką cukru i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Na nasączone ponczem ciasto wyłożyć pokrojone truskawki i zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczona wcześniej w 5,5 szklankach gorącej wody.  

Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia całkowitego galaretki.