Sposób przygotowania:
Biszkopt szwedzki
Jaja wbić do miski, mikserem ubijać 2 minuty lub trzepaczka. Wsypywać cukier po 1 łyżeczce, ubijać przez 5 minut mikserem lub trzepaczka. Ubić na puszysty kogel mogel. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać 3X, wsypać całość do jaj z cukrem, ubijać przez 2 minuty lub ubić trzepaczką. Dodawać po 0,5 szklanki mąki. Ubijać na jednolitą masę. Wlać wodę, dodać sól, aromat i ubijać 1 minutę. Ciasto wstawić do suchej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec 25-30 minut. Po wyjęciu ostudzić na 3 szklankach ok 0,5 godziny. Ważne: Maść proszku do pieczenia zależy od maści cukru tj. jeżeli szklanka cukru to 1 łyżeczka proszku do pieczenia itp.