Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Biszkopt szwedzki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto, biszkopt szwedzki

Biszkopt szwedzki

Składniki:

Biszkopt szwedzki

 

  • 3 jaja
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki pszennej maki
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub cytrynowego

Sposób przygotowania:

Biszkopt szwedzki
Jaja wbić do miski, mikserem ubijać 2 minuty lub trzepaczka. Wsypywać cukier po 1 łyżeczce, ubijać przez 5 minut mikserem lub trzepaczka. Ubić na puszysty kogel mogel. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać 3X, wsypać całość do jaj z cukrem, ubijać przez 2 minuty lub ubić trzepaczką. Dodawać po 0,5 szklanki mąki. Ubijać na jednolitą masę. Wlać wodę, dodać sól, aromat i ubijać 1 minutę. Ciasto wstawić do suchej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec 25-30 minut. Po wyjęciu ostudzić na 3 szklankach ok 0,5 godziny. Ważne: Maść proszku do pieczenia zależy od maści cukru tj. jeżeli szklanka cukru to 1 łyżeczka proszku do pieczenia itp.

Tagi:

mak biszkopt