motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Biszkopt waniliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt o smaku waniliowym. Wyśmienicie smakuje z masą, poukładane owoce i zalane galaretką lub na ciasta przekładane.

Biszkopt waniliowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt waniliowy

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt waniliowy
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem przez cito. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Następnie cukier wymieszany z cukrami waniliowymi. A na koniec po troszku dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowaną masę wylewamy na wysmarowaną blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 25 minut.
Biszkopt waniliowy
Etap 1 Do ubitych białek dodajemy żółtka
Biszkopt waniliowy
Etap 2 Następnie cukier wymieszany z cukrem waniliowym
Biszkopt waniliowy
Etap 3 A na końcu przesianą mąkę z proszkiem
Biszkopt waniliowy
Etap 4 Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy