agula30

agula30

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Mój biszkopt

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Biszkopt jest wilgotny i rozpływa się w ustach

Mój biszkopt

Składniki:

Mój biszkopt

 

  • BISZKOPT:
  • 9 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki octu
  • MASA JABŁKOWA:
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/4 paczki masła
  • WIERZCH:
  • 250 ml śmietany
  • cukier waniliowy
  • galaretka pomarańczowa
  • starta czekolada

Sposób przygotowania:

Mój biszkopt
Biszkopt:Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miseczki wlać żółtka do nich dodać proszek do pieczenia, olej i ocet. Do ubitych białek dodać cukier i dalej miksować, potem żółtka z miseczki- miksować. Na sam koniec dodać mąkę i lekko wymieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną folią i piec 45 min. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przesmażyć z masłem. Pod koniec dodać sypkie galaretki. Ciepłe wyłożyć naa biszkopt i przykryć drugą częścią biszkoptu.

Wierzch: Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody. Śmietane ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą. Smacznego:)