basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Biszkopt wg basi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna podstawa do tortów.

Biszkopt wg basi

Składniki:

Biszkopt wg basi

 

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • margaryna do wysmarowania formy
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt wg basi
Ubić pianę z białek i pod koniec ubijania dodać połowę cukru pudru, aby pianę usztywnić. Do piany dodać rozmieszane z resztą cukru pudru żółtka i lekko wymieszać. Powoli wsypywać przesianą mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do formy wyłożonej posmarowanym margaryną papierem. Piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.