WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Biszkopt z 6 jaj

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny biszkopt z 6 jaj, idealny do tortów. Można go przekroić na 3 lub 4 blaty. Jest wysoki i puszysty.

Biszkopt z 6 jaj Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z 6 jaj

 

  • 6 jaj
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie aromat do ciast o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

Biszkopt z 6 jaj

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i waniliowy i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i po każdym chwilę ubijać. W osobnej misce wymieszać mąkę tortowa, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszankę wsypać do ubitej piany. Na koniec dodać aromat i wymieszać.

Tortownicę o średnicy ok 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać ciasto.

Piec ok. 45-50 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika.

Po upieczeniu wyjąć i ostudzić w formie. Następnie wyjąć i przełożyć dowolnym kremem.

Biszkopt z 6 jaj
Upieczony i wystudzony biszkopt wyjęty z tortownicy
Biszkopt z 6 jaj
Przygotowane ciasto przelane do tortownicy.
Biszkopt z 6 jaj
Piana jajeczna wymieszana z mąkami i proszkiem do pieczenia
Biszkopt z 6 jaj
Piana z białek ubita na sztywno z cukrem.