kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Babka cytrynowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną babkę o smaku cytrynowym. Babka jest delikatna, mocno cytrynowa. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Polecam.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Masło rozpuszczamy na patelni i studzimy. Z cytryny wyciskamy sok. Do miski wybijamy jaka i dodajemy cukier, miksujemy. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę z proszekiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przelewamy do masy rozpuszczone masło i sok z cytryny, mieszamy.

Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik i do blaszki przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka.

Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Babka cytrynowa
Ze sparzonej cytryny wyciskamy sok cytry
Babka cytrynowa
Jajka wybijamy do miski i dodajemy cukier.
Babka cytrynowa
do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Babka cytrynowa
Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło.