Sposób przygotowania:
Tort ostatkowyBiszkopt
Wszystkie białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać po jednym żółtku i miksować po każdym. Orzechy, mąki, kaszę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do piany. Wymieszać łyżką i przelać do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min. w temp. 170 stopni. Wystudzić i przekroić na 3 spody.
Poncz
Kawę wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i posłodzić. Wymieszać i wystudzić. Przecedzić przez sito aby pozbyć się fusów.
Krem budyniowy
W 0,5 szklanki zimnego mleka rozmieszać budynie, mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać przygotowaną mieszankę. Gotować do zgęstnienia. Następnie wystudzić i zmiksować z miękkim masłem. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, posmarować cienko dżemem i posmarować połową kremu. Przykryć drugim spodem, polać kawą i posmarować resztą krem. Ułożyć trzeci biszkopt i naponczować.
Krem śmietanowy
Zimną śmietanę wlać do miski, wsypać cukier waniliowy i zmiksować na gęsty krem. Dodać mascarpone i wymieszać do połączenia. Odłożyć 2 łyżki kremu i wymieszać je z rozpuszczoną czekoladą. Białym kremem posmarować wierzch i boki tortu i zrobić rozetki na wierzchu. Ciemnym kremem zrobić rozetki między białymi i kratkę na górze i bokach tortu.
Ozdobić jeszcze serduszkami cukrowymi. Tort schłodzić w lodówce.