nurkowskakinga@gmail

nurkowskakinga@gmail

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Biszkopt tradycyjny bez proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny puszysty biszkopt wg.przepisu mojej babci - zawsze się udaje. Jest to przepis tradycyjny bez użycia proszku, wyszedł mi idealnie już za 1 razem.

Biszkopt tradycyjny bez proszku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt tradycyjny bez proszku

ciasto

Sposób przygotowania:

Biszkopt tradycyjny bez proszku
 Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać odrobinkę soli i ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo cukier w trakcie ubijania.

Po ubiciu piany dodawać rozbełtane żółtka po trochu i "wmieszać" je delikatnie drewnianą łyżką do piany, aż uzyskamy jednolity kolor.

Mąkę dodawać w ten sam sposób, po trochu , delikatnie mieszając. Całość wylać do formy tortowej, uprzednio nasmarowanej masłem i posypanej lekko mąką.

Piec ok 40 minut (lub dłużej ) w temperaturze ok 150 stopni.

Po upieczeniu nie wyjmować od razu, tylko zostawić do przestygnięcia w piekarniku.

Super naturalny wyrób cukierniczy, nadaje się na tort (baaaaardzo lekki i puszysty) i jako spód do letnich ciast z galaretką i owocami na przykład.

Smacznego!!! 
biszkopt tradycyjny bez proszku!