Sposób przygotowania:
Sernik z rabarbarem
Ciasto:
Do miski wsypać wszystkie produkty sypkie.
Tłuszcz rozpuścić w rondelku, przestudzić, wlewać po trochu do produktów sypkich, mieszać tak, aby powstała kruszonka.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć do tortownicy 3/4 kruszonki, lekko dociskając.
Piekarnik nagrzać do 180 stop, wstawić tortownicę z kruszonką, piec przez ok. 15 minut.
W tym czasie rabarbar opłukać, osączyć, pokroić na 5 cm kawałki
Pozostałą kruszonkę włożyć do lodówki.
Masa serowa:
Ser zemleć trzy krotnie w maszynce do mielenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać jajka, sok z cytryny i pozostałe składniki, wymieszać.
Wyłożyć masę serową, na podpieczony kruchy spód, dokładnie rozprowadzić masę serową, ułożyć na masie kawałki rabarbaru, posypać resztą kruszonki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
Upieczony i ostudzony sernik, posypać cukrem pudrem.
Do miski wsypać wszystkie produkty sypkie.
Tłuszcz rozpuścić w rondelku, przestudzić, wlewać po trochu do produktów sypkich, mieszać tak, aby powstała kruszonka.
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć do tortownicy 3/4 kruszonki, lekko dociskając.
Piekarnik nagrzać do 180 stop, wstawić tortownicę z kruszonką, piec przez ok. 15 minut.
W tym czasie rabarbar opłukać, osączyć, pokroić na 5 cm kawałki
Pozostałą kruszonkę włożyć do lodówki.
Masa serowa:
Ser zemleć trzy krotnie w maszynce do mielenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać jajka, sok z cytryny i pozostałe składniki, wymieszać.
Wyłożyć masę serową, na podpieczony kruchy spód, dokładnie rozprowadzić masę serową, ułożyć na masie kawałki rabarbaru, posypać resztą kruszonki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.
Upieczony i ostudzony sernik, posypać cukrem pudrem.
SylaUla