mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt z b. śmietaną, dżemem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest pyszne, lekkie, niedrogie, szybko się robi, zawsze się udaje:) Same pozytywy:)

Biszkopt z b. śmietaną, dżemem i owocami

Składniki:

Biszkopt z b. śmietaną, dżemem i owocami

 

 

  • Bita śmietana:
  • (zrobić z podwójnej porcji składników, radzę najpierw ubić 0,25l kremówki, po czym w drugim osobnym naczyniu ubić pozostałe 0,25l śmietanki- będzie się szybciej ubijało)

 

  • 0,25 l śmietany kremówki
  • 1 opak. cukru waniliowego - małe
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • troszkę kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • winogrona
  • 2 malinowe galaretki (zrobić wg instrukcji na opakowaniu)
  • dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z b. śmietaną, dżemem i owocami
Bita śmietana: Na każde 0,25l kremówki: 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl. gorącej wody, do tego roztworu wsypać trochę kwasku cytrynowego, ale ostrożnie, żeby nie wyszło za kwaśne! Każde 0,25l śmietany osobno ubijać razem z cukrami, gdy będzie już prawie ubita wlać przestudzoną! (ma być zimna, żeby się nie zważyło) rozpuszczoną żelatynę lub do ubitej wsypać śmietan- fixy i chwilkę ubijać jeszcze.Biszkopta przekroić na pół.Ułożenie ciasta: - pół biszkopta - dżem - 1/2 ubitej śmietany - pół biszkopta - 1/2 ubitej śmietany - owoce (winogrona) - 2 malinowe galaretki przygotowane wg instrukcji na opak.