WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1924]

Biszkopt z białek lekko czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt z samych białek, bez żółtek, z dodatkiem kremu czekoladowego do pieczywa i zmielonych orzechów laskowych.

Biszkopt z białek lekko czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z białek lekko czekoladowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z białek lekko czekoladowy

ETAP 1:

Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dosypywać powoli cukier i miksować do rozpuszczenia cukru. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną, zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać partiami do piany i delikatnie mieszać łyżką. Na koniec do ciasta wmieszać krem czekoladowy.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.

Można wykorzystać jako bazę do tortu lub polać czekoladą i podać jako samodzielne ciasto.

Biszkopt z białek lekko czekoladowy
Biszkopt z białek po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Biszkopt z białek lekko czekoladowy
Ciasto po wymieszaniu wszystkich składników przełożone do tortownicy
Biszkopt z białek lekko czekoladowy
Krem czekoladowy dodany do ciasta na biszkopt
Biszkopt z białek lekko czekoladowy
Mieszanka mąki, orzechów i proszku do pieczenia dodana do białek