iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ciasto czekoladowo kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne czekoladowo kokosowe ciasto z masa budyniową . Pasuje na uroczystości jak i na niedzielne co nieco .

Ciasto czekoladowo kokosowe

Składniki:

Ciasto czekoladowo kokosowe

 

  • biszkopt

 

 

  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

  • 10 łyżek cukru drobnego

 

 

 

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • wkładka biszkoptowa

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 300g wiórek kokosowych

 

  • 6 białek

 

  • masa budyniowa

 

 

 

  • 6 złłtek

 

  • 10 łyżek cukru

 

  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

  • 10 łyżek cukru

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo kokosowe
Pieczemy dwa biszkopty . Białka ubijamy z cukrem , dodajemy rozmieszane żółtka na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i cukrem waniliowym. Lekko mieszamy. Rozlewamy do dwóch blaszek (średniej wielkości) . Pieczemy 2 równe biszkopty . Pieczemy 25 min w 180 stopniach.Pieczemy wkładkę kokosową . Ubijamy białka pomału dosypujemy cukier.Kiedy piana jest sztywna dodajemy kokos. Wlewamy do blaszki po biszkopcie i pieczemy w temperaturze 180 stopniach na złoto.Masa. w szklance mleka mieszamy mąki z żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem,dolewamy mieszaninę mąki z żółtkami. Gotujemy budyń. Zimny miksujemy z masłem.Składamy ciasto. Pierwszy biszkopt nasączamynp lekka kawą smarujemy częścią budyniu i nakładamy ciasto kokosowe. Na to znów budyń z masłem i nasączony drugi biszkopt. Wstawiamy do lodówki. Placek można polać polewą czekoladową .