Sposób przygotowania:
Ciasto borówkowy chruściakEtap I
1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Etap II
2. Ciasto dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch takich samych form do pieczenia.
Etap III
3. Następnie przygotowujemy bezę, białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na wierzch każdego ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
Etap IV
4. W tym czasie, co piecze się nam ciasto przygotowujemy masy. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone , cukier puder , kakao i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.
Etap V
5. Masę wykładamy na jedno upieczone ciasto i wtykamy głęboko biszkopty.
Etap VI
6. Pozostała nam do przygotowania masa śmietankowa, śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Masę łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wykładamy na masę kakaową.
Etap VII
7. Na wierzch masy układamy upieczone wcześniej ciasto.
8. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Etap VIII
9. Gotowe.
10. Smacznego