Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto borówkowy chruściak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warstwowe ciasto na spodzie kruchym, przekładane bezą, masą kakaową, masą śmietankową z dodatkiem borówki, którą można zastąpić innym owocem np. winogronem.

Ciasto borówkowy chruściak Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto borówkowy chruściak

Składniki na ciasto:

Składniki na bezę:

Składniki na masę kakaową:

Składniki na masę śmietanową:

Dodatkowo:

  • 80 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto borówkowy chruściak

Etap I

Ciasto Borówkowy chruściak
Przygotowujemy ciasto kruche, margarynę ucieramy z żółtkami, cumrem oraz mąką i wykładamy dno tortownicy 24 cm x 24 cm

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Etap II

Ciasto Borówkowy chruściak
ułozone ciasto na dnie form do pieczenia

2. Ciasto dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch takich samych form do pieczenia.

Etap III

Ciasto Borówkowy chruściak
przygotowanie bazy i posypane płatkami migdałowymi.

3. Następnie przygotowujemy bezę, białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na wierzch każdego ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.

Etap IV

Ciasto Borówkowy chruściak
Przygotowanie masy kakaowej na bazie śmietany i serka mascarpone

4. W tym czasie, co piecze się nam ciasto przygotowujemy masy. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone , cukier puder , kakao i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.

Etap V

Ciasto Borówkowy chruściak
wyłożenie masy na bezę i poukładanie biszkoptów.

5. Masę wykładamy na jedno upieczone ciasto i wtykamy głęboko biszkopty.

Etap VI

Ciasto Borówkowy chruściak
Przygotowanie masy śmietanowej z dodatkiem borówek

6. Pozostała nam do przygotowania masa śmietankowa, śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Masę łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wykładamy na masę kakaową.

Etap VII

Ciasto Borówkowy chruściak
Przykrycie ciasta, ciastem kruchym z bezą

7. Na wierzch masy układamy upieczone wcześniej ciasto.

8. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Etap VIII

Ciasto Borówkowy chruściak
Smacznego

9. Gotowe.

10. Smacznego