Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1574]

Sernik gotowany na kruchym cieście z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto przełożone sernikiem gotowanym, który bardzo uwielbiamy. Do tego pyszny i słodki kajmak i lekka jak pianka śmietanka. Ciasto jest pyszne i bardzo słodkie. Bardzo podzielne.

Sernik gotowany na kruchym cieście z kajmakiem

Składniki:

Sernik gotowany na kruchym cieście z kajmakiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik (u mnie gotowy w wiadereczku)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 budynie waniliowe (bez cukru u na pół litra mleka każdy)
  • pół szklanki mleka
  • 20 dag masła lub margaryny

Śmietanka:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • puszka kajmaku (40 dag)

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany na kruchym cieście z kajmakiem
1. Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone blaty studzimy.

2. Masa serowa:

Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy, od zagotowania gotujemy około 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą, tak jest najlepiej. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy.

3. Składanie:

Połowę masy serowej wykładamy na jeden blat ciasta, przykładamy drugim blatem i wykładamy drugą połowę masy serowej. Dokładnie studzimy, Na zimne ciasto rozsmarowujemy masę kajmakową.

4. Bita śmietana:

Śmietanę ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, letnią, płynną wlewamy do ubitej śmietanki, miksujemy i wykładamy na masę kajmakową.

5. Gotowe:

Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy kruche ciasto zmięknie.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę 30 %.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.