Sposób przygotowania:
Sernik gotowany na kruchym cieście z kajmakiem
1. Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone blaty studzimy.
2. Masa serowa:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy, od zagotowania gotujemy około 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą, tak jest najlepiej. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy.
3. Składanie:
Połowę masy serowej wykładamy na jeden blat ciasta, przykładamy drugim blatem i wykładamy drugą połowę masy serowej. Dokładnie studzimy, Na zimne ciasto rozsmarowujemy masę kajmakową.
4. Bita śmietana:
Śmietanę ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, letnią, płynną wlewamy do ubitej śmietanki, miksujemy i wykładamy na masę kajmakową.
5. Gotowe:
Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy kruche ciasto zmięknie.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę 30 %.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone blaty studzimy.
2. Masa serowa:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy, od zagotowania gotujemy około 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą, tak jest najlepiej. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy.
3. Składanie:
Połowę masy serowej wykładamy na jeden blat ciasta, przykładamy drugim blatem i wykładamy drugą połowę masy serowej. Dokładnie studzimy, Na zimne ciasto rozsmarowujemy masę kajmakową.
4. Bita śmietana:
Śmietanę ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, letnią, płynną wlewamy do ubitej śmietanki, miksujemy i wykładamy na masę kajmakową.
5. Gotowe:
Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy kruche ciasto zmięknie.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę 30 %.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
robaczek
Babeczka35
Bardzo polecam, bo jest pyszny :)