ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Drożdżówka śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna, delikatna, puszysta drożdżówka z cynamonem i śliwkami, idealne ciasto na każdą okazję.

Drożdżówka śliwkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka śliwkowa

 

  • drożdże świeże 5 dag.
  • cukier 1 szklanka,
  • sól 1 szczypta,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • masło stopione letnie 100 gram,
  • cynamon 3 łyżki,
  • śliwki 1 kg,
  • czekolada mleczna 200 gram

Sposób przygotowania:

Drożdżówka śliwkowa
Świeże drożdże pokruszyć i wymieszać w misie robota z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki letniego mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 5 minut.

Do ciasta wlać stopiony letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do keksówek silikonowych 20 cm (lub 1 forma 35x25 cm), ciasto posypać cynamonem, powkładać połówki śliwek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać gorącą ciasto, w foremkach ciasto wystudzić.
Drożdżówka śliwkowa
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konststencję.
Drożdżówka śliwkowa
Jeśli nie lubi się cynamonu to nie dodawać.
Drożdżówka śliwkowa
Skórką do dołu układamy śliwki wciskając w ciasto.
Drożdżówka śliwkowa
Ciasto polane czerkoladą zostawić do wystudzenia.