bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Biszkopt z bitą śmietaną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Na deser lekki biszkopt przełożony masą i ładnie udekorowany

Biszkopt z bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z bitą śmietaną

 

  • na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z bitą śmietaną
1. oddzielic zółtka od białek

2.żółtla ukrecić w kubku z octem i proszkiem

3. białka ubic z cukrem

4.do ubitych  białek dodac oliwę i  połączyć z ukreconymi żóltkami

5. dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać z ubitymi

    jajkami

6. ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy lub blaszki

7. piec w temperaturze 170 - 180 st przez 25-30 min. /na złoty kolor/

    Biszkopt ostudzic i przekroić /można upiec duzo wcześniej/





Śmietanę ubić mikserem , pod koniec ubijania dodac cukier puder wymieszany z zagęstnikiem śmietan-fix.

         Przełożyć biszkop śmietaną, mozna dodac owoce. Udekorować w/g własnego pomysłu  :O)

.

Tagi:

biszkopt