Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolk

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiedyś przyjaciółka nauczyła mnie piec taki biszkopt z mąką ziemniaczaną .Robię na jego bazie torty, ciasto z owocami , używam jako spód

Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolk

Składniki:

Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolk

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolk
Ubić pianę z białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 2 sztuki ).Podzielić ciasto na pół .Do jednej części dodać kakao, a do drugiej skórkę cytrynową . Brzoskwinie dobrze odsączyć z syropu i pokroić w kawałki .Średnią lub małą foremkę ,,keksówkę „ wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wkładać na przemian po kilka łyżek jasnego i ciemnego ciasta .Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwini ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 30 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ).Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Można wystudzone posypać cukrem pudrem