lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Biszkopt z czereśniami, morelami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Jak ugasić pragnienie kiedy upal na dworze, bardzo prosta odpowiedz. Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką.

Biszkopt z czereśniami, morelami i galaretką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biszkopt z czereśniami, morelami i galaretką

Składniki :

  • jaja 6 szt

 

  • proszek do pieczenia i szczypta

 

 

  • cukier 1/3 szklanki

Dodatkowo

 

  • morele 6 szt z puszki ( odsączone połówki)

Sposób przygotowania:

Biszkopt z czereśniami, morelami i galaretką

Krok 1

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, kiedy przestygną wstawiamy je do lodówki by nam stężały lekko.

Krok 2

Ubijamy na puch jaja z cukrem temperatura pokojowa( masa potraja objętość, tak ma być). Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia nad zmiksowanymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką. Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową do formy. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Krok 3

Czereśnie myjemy i drylujemy. Morele odsączamy z soku i kroimy w kostkę.

Krok 4

Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc na około lekko wciskamy folie aluminiową by nam galaretka nie wypłynęła). Zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki do zastygnięcia.

Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką
Ubijamy na puch jaja z cukrem temperatura pokojowa( masa potraja objętość, tak ma być).
Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką
Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia nad zmiksowanymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.
Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką
Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową do formy. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką
Czereśnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i drylujemy.
Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką
Morele odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Biszkopt z czereśniami,morelami i galaretką
Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc na około lekko wciskamy folie aluminiową by nam galaretka nie wypłynęła.)