Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1402]

Biszkopt z kremem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i smaczne ciasto biszkoptowe z truskawkami i kremem śmietanowo cytrynowym . Owoce można dać dowolne, jak kto woli.

Biszkopt z kremem i galaretką

Składniki:

Biszkopt z kremem i galaretką

 

  • BISZKOPT
  • jajka - 6 szt
  • mąka - 6 łyżek
  • cukier - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • KREM
  • Śmietana kremówka - 0,5 l
  • galaretka cytrynowa - 1 opak
  • galaretka truskawkowa - 2 opak
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i galaretką
BISZKOPT Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać żółtka jaj i mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 30 minut w 180 stop. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawkowe galaretki rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić. Truskawki umyć, osączyć. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po łyżce galaretki cytrynowej, dobrze wymieszać. Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć kremem śmietanowym, przykryć drugą połową biszkopta. Truskawki ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką truskawkową, odstawić do całkowitego stężenia galaretki.