Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

biszkopt z delikatną pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto z puszystą pianką i galaretką

biszkopt z delikatną pianką

Składniki:

biszkopt z delikatną pianką

 

  • 150 g mąki
  • 140 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń waniliowy
  • 5 jaj
  • 2 śmietany 30 %
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 galaretka gruszkowa

Sposób przygotowania:

biszkopt z delikatną pianką
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy połowę cukru , cukier waniliowy, 4 łyżki letniej wody. Przykrywamy ściereczką. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier. Mąkę łączymy wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. żółtka wraz z cukrami i wodą ubijamy na bardzo kremowo. W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła lub margaryny. Odstawiamy do wystygnięcia. Przesiewamy nasze mąki na ubite żółtka. Na mąki dodajemy ubite białka i delikatnie w jedną stronę mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodajemy następnie rozpuszczone masło i ponownie lekko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasz biszkopt do formy. Pieczemy ok 30 minut. Schłodzone Śmietany ubijamy. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w jednym naczyniu, a w drugim rozpuszczamy galaretkę gruszkową. Odstawiamy obie do lodówki. Galaretka pomarańczowa ma delikatnie tylko zastygnąć. Do ubitej śmietany dodajemy tężąca się galaretkę pomarańczową cały czas ucierając.Odstawiamy na 10 minut do lodówki. Ostudzony Biszkopt przecinamy na pół. Możemy nasączyć ponczem. Na połówkę biszkoptu wykładamy większość pisanki. Przykrywamy drugą połóką biszkoptu i na nią kładziemy cienką warstwę pozostałej pianki.Galaretkę gruszkową ( też powinna być lekko zastygnięta ) mieszamy łyżką i posypujemy po wierzchu pianki. Odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Tagi:

biszkopt