motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Biszkopt z gruszką i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto przekładane na biszkopcie

Biszkopt z gruszką i śmietaną

Składniki:

Biszkopt z gruszką i śmietaną

 

  • BISZKOPT;
  • 4 jajka
  • 8 dkg mąki
  • 8 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA GRUSZKOWA;
  • 1,5 kg gruszek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ŚMIETANA
  • 1/2 litra śmietany kremowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 śnieżki
  • WIERZCH ;
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z gruszką i śmietaną
BISZKOPT; Białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt.
MASA GRUSZKOWA;
Obrane gruszki ścieramy na tarce i dodajemy tężejącą cytrynową galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
ŚMIETANA;
Kremówkę ubijamy z cukrem i śnieżkami na sztywno
Na biszkopt dajemy masę gruszkową, na nią ubitą śmietanę a na śmietanę tężejącą galaretkę truskawkową. Ciasto przechowujemy w lodówce.