Sposób przygotowania:
Śmietankowe małe co nieco z czerwoną porzeczką
Biszkopt;
Białka ubić ze szczyptą soli cały czas ubijając dodać cukier z cukrem waniliowym, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wielkość blaszki 20/28 cm.
Piec około 40 -45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.
Z górnej części biszkoptu ( blat) wykroić filiżanką 4 kółka.
Kółka odłożyć na bok.
(drugi blat wykorzystałam na ciasto).
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem , następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną oraz serkiem Ricotta.
Do masy dodać obrane, opłukane i osuszone czerwone porzeczki delikatnie przemieszać.
Masą napełnić filiżanki, a na samą górę na każdą filiżankę nałożyć krążek wyciętego biszkoptu.
Docisnąć , włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Po stężeniu nożem okręcić w środku po ściance filiżanki i wyjąc małe co nie co ( serniczek) na talerzyk, (zrobić tak z każdą filiżanką).
Całość polać musem z czerwonej porzeczki.
Mus;
Czerwone porzeczki rozgnieśc lekko tłuczkiem,wsypać cukier i pogotować kilka minut, cały czas mieszając aby nie przypalić.
Można również zmiksować porzeczki blenderem dodając cukier i schłodzić w lodówce.
Białka ubić ze szczyptą soli cały czas ubijając dodać cukier z cukrem waniliowym, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wielkość blaszki 20/28 cm.
Piec około 40 -45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.
Z górnej części biszkoptu ( blat) wykroić filiżanką 4 kółka.
Kółka odłożyć na bok.
(drugi blat wykorzystałam na ciasto).
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem , następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną oraz serkiem Ricotta.
Do masy dodać obrane, opłukane i osuszone czerwone porzeczki delikatnie przemieszać.
Masą napełnić filiżanki, a na samą górę na każdą filiżankę nałożyć krążek wyciętego biszkoptu.
Docisnąć , włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Po stężeniu nożem okręcić w środku po ściance filiżanki i wyjąc małe co nie co ( serniczek) na talerzyk, (zrobić tak z każdą filiżanką).
Całość polać musem z czerwonej porzeczki.
Mus;
Czerwone porzeczki rozgnieśc lekko tłuczkiem,wsypać cukier i pogotować kilka minut, cały czas mieszając aby nie przypalić.
Można również zmiksować porzeczki blenderem dodając cukier i schłodzić w lodówce.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie;)