BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Śmietankowe małe co nieco z czerwoną porzeczką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kakaowy biszkopt, pyszna ubita śmietana z serkiem Ricotta oraz lekko kwaśne czerwone porzeczki to pyszny dodatek do popołudniowej kawy.

Śmietankowe małe co nieco z czerwoną porzeczką

Składniki:

Śmietankowe małe co nieco z czerwoną porzeczką

 

  • Biszkopt ;
  • jajka 5 szt,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mąka 3/4 szklanki odjąć 2 łyżki mąki , a w zamian dołożyć 2 łyżki ciemnego kakao
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
  • szczypta soli,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

 

 

  • mus ;
  • porzeczka czerwona 1/2 szklanki,
  • cukier 1/4 szklanki,

Sposób przygotowania:

Śmietankowe małe co nieco z czerwoną porzeczką
Biszkopt;

Białka ubić ze szczyptą soli cały czas ubijając dodać cukier z cukrem waniliowym, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wymieszać.

Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wielkość blaszki 20/28 cm.

Piec około 40 -45 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.

Z górnej części biszkoptu ( blat) wykroić filiżanką 4 kółka.

Kółka odłożyć na bok.

(drugi blat wykorzystałam na ciasto).

Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem , następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną oraz serkiem Ricotta.

Do masy dodać obrane, opłukane i osuszone czerwone porzeczki delikatnie przemieszać.

Masą napełnić filiżanki, a na samą górę na każdą filiżankę nałożyć krążek wyciętego biszkoptu.

Docisnąć , włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Po stężeniu nożem okręcić w środku po ściance filiżanki i wyjąc małe co nie co ( serniczek) na talerzyk, (zrobić tak z każdą filiżanką).

Całość polać musem z czerwonej porzeczki.

Mus;

Czerwone porzeczki rozgnieśc lekko tłuczkiem,wsypać cukier i pogotować kilka minut, cały czas mieszając aby nie przypalić.

Można również zmiksować porzeczki blenderem dodając cukier i schłodzić w lodówce.