Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto biszkoptowe z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe z mandarynkami z syropu zalanymi galaretką truskawkową.

Ciasto biszkoptowe z mandarynkami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z mandarynkami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • Reszta:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Mandarynki z puszki

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z mandarynkami
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puch (nie trzeba dodawać cukru, bo dwie łyżki są już w budyniu). Powoli dodawać budyń cały czas miksując.

Galaretkę przygotować w 2/3 podanej ilości wody. Ostudzić.

Masę wyłożyć na biszkopt, na nią odsączone mandarynki i zalać tężejącą galaretką.