Sposób przygotowania:
Ciasto kalejdoskopETAP 1:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem, szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie dodać przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na koniec dodać olej.
Ciasto podzielić na cztery części
ETAP 2:
Ciasto podzielić na cztery części
- do pierwszej dodać żółtka jajek i dodatkową mąkę
- do drugiej mak
- do trzeciej kakao
- do czwartej kisiel
ETAP 3:
Ciasto z dodatkami wymieszać, formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na środku wylać 1 łyżkę ciasta, następne ciasta lać kolejno jak przy wylewaniu "Zebry" do momentu wykończenia ciasta. Piec w temp. 180 st około 40 minut.
ETAP 4:
Galaretki bez cytrynowej rozpuścić osobno i odstawić do zastygnięcia. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić do wystudzenia do gęstniejącej, ale jeszcze płynnej galaretki dodać śmietanę i chwilę razem wszystko ubijać. Kolorowe galaretki po zastygnięciu pokroić w kostkę i dodać do masy cytrynowej.
ETAP 5:
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki na dolnym wyłożyć masę cytrynową i przykryć drugim, odstawić do zastygnięcia.
Po zastygnięciu ciasto można polać polewa czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.
karola25