SUPERPRZEPIS

Ciasto kalejdoskop

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Ciasto kalejdoskop Więcej zdjęć (2)

Ciasto niezwykle kolorowe znane jeszcze w mojej rodzinie jako " Kryształki" za tym ciastem szczególnie przepadają dzieci.

Składniki:

Ciasto kalejdoskop

ciasto:

  • 9 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

dodatkowo:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawkowe
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 szklanka śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Ciasto kalejdoskop

ETAP 1:

Ciasto kalejdoskop
Ciasto podzielić do czterech miseczek.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem, szczypty soli do ubitych białek dodać cukier i ubijać do momentu uzyskania szklistej bezy, następnie dodać przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać na koniec dodać olej.

Ciasto podzielić na cztery części

ETAP 2:

Ciasto kalejdoskop
Ciasto po dodaniu składników wymieszać.

Ciasto podzielić na cztery części
- do pierwszej dodać żółtka jajek i dodatkową mąkę
- do drugiej mak
- do trzeciej kakao
- do czwartej kisiel

ETAP 3:

Ciasto kalejdoskop
Ciasto lac jak przy Zebrze jedno na drugie.

Ciasto z dodatkami wymieszać, formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na środku wylać 1 łyżkę ciasta, następne ciasta lać kolejno jak przy wylewaniu "Zebry" do momentu wykończenia ciasta. Piec w temp. 180 st około 40 minut.

ETAP 4:

Ciasto kalejdoskop

Galaretki bez cytrynowej rozpuścić osobno i odstawić do zastygnięcia. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić do wystudzenia do gęstniejącej, ale jeszcze płynnej galaretki dodać śmietanę i chwilę razem wszystko ubijać. Kolorowe galaretki po zastygnięciu pokroić w kostkę i dodać do masy cytrynowej.

ETAP 5:

Ciasto kalejdoskop

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki na dolnym wyłożyć masę cytrynową i przykryć drugim, odstawić do zastygnięcia.
Po zastygnięciu ciasto można polać polewa czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.