SUPERPRZEPIS

Biszkoptowa kostka z jagodami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Biszkoptowa kostka z jagodami Więcej zdjęć (3)

Jasny i kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem jagodowym z mlekiem skondensowanym. Biszkopt jest lekki, trochę inny niż tradycyjny, a to z tego względu, że upiekłam go na samych białkach.

Składniki:

Biszkoptowa kostka z jagodami

BISZKOPT NA BIAŁKACH:

  • 1 szklanka białek (z ok 6 jaj)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

PIANKA JAGODOWA:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka jagód leśnych (mogą być mrożone)
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 1 szklanka wody

POLEWA:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa kostka z jagodami

ETAP 1:

Biszkoptowa kostka z jagodami
Biszkopty upiec w dwóch takich samych formach.

Białka ubić ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty i powoli wlewać rozpuszczone masło. Szklankę mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub na małych obrotach miksera. Masę podzielić  na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki mąki, a do drugiej części przesiane kakao. Wymieszać i przelać do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast.

ETAP 2:

Biszkoptowa kostka z jagodami
Jagody wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczoną galaretką.

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Jagody zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek (nie jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem skondensowanym i rozpuszczoną galaretką.

ETAP 3:

Biszkoptowa kostka z jagodami
Piankę jagodową podzielić na pół i wykładać na biszkopty.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stale ubijając wlewać gęstniejącą  masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.

ETAP 4:

Biszkoptowa kostka z jagodami
Czekoladę rozpuścić razem z śmietanką kremówką.

Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką rozpuścić nad kąpielą wodną. Dokładnie połączyć i przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wylać na wierzch ciasta. Na polewie można rozsypać trochę świeżych jagód. Po stężeniu ciasto pokroić w kostkę. Smacznego :)