alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne i orzeźwiające ciasto, rozpływa się w ustach.

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 14 dkg cukru
  • 8 dkg mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek szara lub złota reneta
  • łyżka cukru
  • galaretka pomarańczowa

 

  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki płaskie cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 2 paczki herbatników (po 100 g)

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, dodawać cukier, ubić na sztywno. Później dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 180 st. (do suchego patyczka).

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć z cukrem. Następnie zdjąć z ognia i do gorących wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixami.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć zimne jabłka, następnie herbatniki i bitą śmietanę. Na koniec posypać startym herbatnikiem.