Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt z kisilem i nektarynkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kisiel do ciasta może być o dowolnym smaku.

Biszkopt z kisilem i nektarynkami.

Składniki:

Biszkopt z kisilem i nektarynkami.

 

  • jajka 7 szt
  • mąka tortowa 1 szkl
  • cukier 1 szkl
  • kisiel żurawinowy 2 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • nektarynki 1 kg
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kisilem i nektarynkami.
Nektarynki umyć, osuszyć, wypestkować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem. Do miski wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając. Następnie wsypać mąkę z kisielem i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej brytfanny, ułożyć połówki nektarynek, skórką do dołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.