dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Biszkopt z kremem i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulchniutki biszkopt z puszystym kremem z dodatkiem owoców czerwonej porzeczki. Fajne ciacho na lato.

Biszkopt z kremem i porzeczkami

Składniki:

Biszkopt z kremem i porzeczkami

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i porzeczkami

Krok 1:

Biszkopt z kremem i porzeczkami
Biszkopt pieczemy ok 30 minut na złoty kolor.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Mieszamy. Na koniec dodajemy ocet. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy.

Krok 2:

Biszkopt z kremem i porzeczkami
Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Do śnieżki wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.

Krok 3:

Biszkopt z kremem i porzeczkami
Do kremu dodajemy porzeczki i przekładamy nim biszkopt.

Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Do kremu dodajemy owoce i mieszamy. Biszkopt dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy kremem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby krem stężał. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!