Sposób przygotowania:
Ciasto porzeczkowe z kremem
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier cały czas miksując. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół. Porzeczki: Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Rozgotować je i wsypać żelfix. Ostudzić. Masa: Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zimną żelatynę. Zmiksować. Polewa: Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić. Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić. Biszkopta posmarować masą, przyłożyć drugim biszkoptem, następnie rozsmarować porzeczki, a na nich masę. Na wierzchu zrobić wzorki polewą, a gdy zastygnie polać tężejącą galaretką.
marietta