Sposób przygotowania:
Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkamiKrok 1:
Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, sól i olej. Mieszamy. Wlewamy wodę (tyle aby ciasto uzyskało płynna konsystencje).
Na koniec dodajemy starte na tarce jabłko. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na kwadrans aby odpoczęło.
Krok 2:
Porzeczki przebieramy i płuczemy. Odsączamy na sicie. Przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy umyte liście mięty oraz cukier do smaku.
Dokładnie miksujemy. Jeśli komuś przeszkadzają pestki może przetrzeć przez sito.
Krok 3:
Twaróg ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy cukier do smaku i cukier waniliowy oraz jogurt. Dokładnie mieszamy.
Krok 4:
Na rozgrzano patelnie wlewamy porcje ciasta naleśnikowego i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni patelni. Smażymy z obu stron. Każdy naleśnik smarujemy masą serową i składamy. Na koniec oblewamy sosem porzeczkowym.
Smacznego!