dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki pszenno-żytnie z dodatkiem jabłuszka, nadzianie słodkim twarożkiem i oblane sosem porzeczkowo-miętowym.

Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkami

Składniki:

Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkami

Ciasto naleśnikowe:

Nadzineie serowe:

  • 20 dag twarogu
  • 3 łyż jogurtu naturalnego
  • cukier puder do smaku
  • cukier waniliowy

Sos porzeczkowy:

  • 1 szkl czerwonych porzeczek
  • cukier do smaku
  • 4 - 5 listków mięty czekoladowej

Sposób przygotowania:

Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkami

Krok 1:

Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkami
Do ciasta naleśnikowego dodajemy starte jabłko.

Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, sól i olej. Mieszamy. Wlewamy wodę (tyle aby ciasto uzyskało płynna konsystencje).

Na koniec dodajemy starte na tarce jabłko. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na kwadrans aby odpoczęło.

Krok 2:

Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkami
Porzeczki dokładnie miksujemy z cukrem i mięto.

Porzeczki przebieramy i płuczemy. Odsączamy na sicie. Przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy umyte liście mięty oraz cukier do smaku.

Dokładnie miksujemy. Jeśli komuś przeszkadzają pestki może przetrzeć przez sito.

Krok 3:

Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkami
Twaróg mieszamy z jogurtem naturalnym i cukrem.

Twaróg ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy cukier do smaku i cukier waniliowy oraz jogurt. Dokładnie mieszamy.

Krok 4:

Naleśniki jabłkowe z serem i porzeczkami
Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Na rozgrzano patelnie wlewamy porcje ciasta naleśnikowego i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni patelni. Smażymy z obu stron. Każdy naleśnik smarujemy masą serową i składamy. Na koniec oblewamy sosem porzeczkowym.
Smacznego!