Sposób przygotowania:
Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczETAP 1:
Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki. Gotowy sernik będzie łatwiej wyjąć z formy. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. U mnie były to herbatniki z nadzieniem czekoladowym, ale mogą być też maślane.
Przygotować dwa garnki tej samej wielkości. Serniki można przygotowywać jednocześnie, z tym że czekoladowy wykładamy na herbatniki jako pierwszy.
Rozdzielić po połowie masło i cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści i dodać połowę sera.
ETAP 2:
W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z mlekiem i budyniami. Do czekoladowego wsypać jeszcze kakao. Kiedy masa serowa zacznie się gotować, wlać czekoladowy budyń. Dobrze wymieszać i w chwili, kiedy masa ponownie zabulgocze, zdjąć z ognia.
ETAP 3:
Wylać do przygotowanej foremki i na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników.
ETAP 4:
Taka samo postępujemy z sernikiem śmietankowym - do gotującego się sera wlać rozprowadzony budyń śmietankowy i zagotować. Wylać na warstwę herbatników, wyrównać i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do wystudzenia.
ETAP 5:
Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić, delikatnie podgrzewając. Porzeczki umieścić w garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Przetrzeć przez sito i połączyć z żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i wmieszać w zimny mus porzeczkowy.
Z sernika usunąć folię i wylać krem porzeczkowy. Kiedy stężeje wyjąć całe ciasto z formy, pokroić na kwadraty i na każdym położyć bezę.
Smacznego :)
Jagodowa
Magdalena88
2milutka
Mniam1
iziona