edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Biszkopt porzeczkowy z kremem bananowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedno z moich imieninowych ciast - biszkopt z galaretką z porzeczek i bananowym kremem bydyniowym - pycha!

Biszkopt porzeczkowy z kremem bananowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt porzeczkowy z kremem bananowym

 

  • CIASTO:
  • 3 jajka rozmiar L
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • bardzo płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • GALARETKA PORZECZKOWA:
  • 40 dag mrożonych czerwonych porzeczek
  • 0,5 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 0,5 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku – u mnie wyszły 4 łyżki
  • KREM:
  • opakowanie budyniu bananowego
  • 0,5 litra mleka
  • 20 dag masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • NA WIERZCH:
  • czekolada mleczna w płatkach do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkopt porzeczkowy z kremem bananowym
BISZKOPT: Blaszkę o wymiarach 30x23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę, nie przerywając miksowania dodałam cukier, pojedynczo żółtka, a następnie na niskich obrotach mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do zimnego piekarnika. Włączyłam piekarnik na 170 stopni z termo obiegiem, trzymałam w nim ciasto 20 minut. Odstawiłam do przestudzenia. GALARETKA: Porzeczki przełożyłam do rondla, podlałam szklanką wody, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam kilka minut. Odstawiłam z palnika, wsypałam suchą galaretkę i żelatynę, mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Dosłodziłam do smaku i odstawiłam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę rozprowadziłam równą warstwą na biszkopcie i wstawiłam blaszkę do lodówki. KREM: Budyń ugotowałam według przepisu na opakowaniu w 0,5 litra mleka, całkowicie wystudziłam. Miękkie masło utarłam na pianę z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodałam po łyżce zimny budyń. Puszystą masę wyłożyłam na stężałą galaretkę, wyrównałam powierzchnię i posypałam czekoladą w płatkach. Blaszkę ponownie wstawiłam do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej się kroi.
Biszkopt porzeczkowy z kremem bananowym
Ciasto przełożyłąm do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt porzeczkowy z kremem bananowym
Na upieczony biszkopt wyłożyłam tężejącą galaretkę.
Biszkopt porzeczkowy z kremem bananowym
Wierzch posypałam czekoladą w płatkach..