Sposób przygotowania:
Biszkopt porzeczkowy z kremem bananowym
BISZKOPT: Blaszkę o wymiarach 30x23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę, nie przerywając miksowania dodałam cukier, pojedynczo żółtka, a następnie na niskich obrotach mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do zimnego piekarnika. Włączyłam piekarnik na 170 stopni z termo obiegiem, trzymałam w nim ciasto 20 minut. Odstawiłam do przestudzenia. GALARETKA: Porzeczki przełożyłam do rondla, podlałam szklanką wody, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam kilka minut. Odstawiłam z palnika, wsypałam suchą galaretkę i żelatynę, mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Dosłodziłam do smaku i odstawiłam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę rozprowadziłam równą warstwą na biszkopcie i wstawiłam blaszkę do lodówki. KREM: Budyń ugotowałam według przepisu na opakowaniu w 0,5 litra mleka, całkowicie wystudziłam. Miękkie masło utarłam na pianę z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodałam po łyżce zimny budyń. Puszystą masę wyłożyłam na stężałą galaretkę, wyrównałam powierzchnię i posypałam czekoladą w płatkach. Blaszkę ponownie wstawiłam do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej się kroi.
zbysiowa
edytaha
Przykro mi Madziu, właśnie pożarłam ostatni kawałek :)
zbysiowa
Tak myślałam;/ Ale w sumie się nie dziwię :P
Cukiereczek13
edytaha
Dziękuję Kasiu, oczywiście serdecznie zapraszam :)
reanja
edytaha
Reniu, Ciebie też serdecznie zapraszam :)
monikaT83
edytaha
Monisiu spoko, pamiętam o Tobie :)