Sposób przygotowania:
Tort toffi z porzeczkami
Dno tortownicy wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury ok. 160 stopni z termo obiegiem. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam na biało z ok. 10 dag cukru, dodałam obie przesiane mąki i wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec dosypując pozostały cukier puder. Białka dodałam do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto przełożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Kiedy ciasto było upieczone, co sprawdziłam suchym patyczkiem, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika upuściłam je z wysokości 50 cm na położony na podłodze koc. Odstawiłam biszkopt do wystudzenia, po czym przy pomocy długiego i ostrego noża przekroiłam go na trzy blaty. Biszkopt warto jest upiec dzień wcześniej, bo wtedy łatwiej go pokroić. 2 szklanki mleka zagotowałam z cukrem, na wrzące wlałam budyń dokładnie rozprowadzony w pozostałym mleku, mieszając doprowadziłam do wrzenia i jeszcze chwilkę gotowałam. Wystudziłam od czasu do czasu mieszając. Masło spieniłam i dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksowałam na gładki krem. Składniki ponczu wymieszałam ze sobą do rozpuszczenia się cukru. Na paterze ułożyłam pierwszy krążek ciasta, przy pomocy łyżki nasączyłam go 1/3 ponczu, posmarowałam 1/2 konfitury porzeczkowej, a następnie częścią kremu. Tak samo postąpiłam z drugim blatem. Na wierzchu ułożyłam trzeci blat, lekko go docisnęłam, żeby warstwy się ze sobą skleiły, a tort był równy. Boki dookoła posmarowałam kremem i obsypałam posypką czekoladową. Górny blat nasączyłam pozostałym ponczem, posmarowałam kremem. Resztę kremu przełożyłam do rękawa z gwiazdkową końcówką i dookoła wycisnęłam rancik, który zapobiegnie wylaniu się galaretki. Galaretkę rozpuściłam w szklance wrzątku, dodałam zamrożone czerwone porzeczki. Ponieważ z mrożonymi owocami galaretka zaczyna tężeć bardzo szybko, praktycznie od razu mogłam ją wyłożyć na wierzch tortu. Na wyciśniętym kremie ułożyłam cukrowe perełki i ostawiłam tort w chłodne miejsce. ***Tort z kremem maślano-budyniowym, przed podaniem warto jest wyjąć z lodówki nieco wcześniej, żeby krem zdążył zmięknąć.
2milutka
zbysiowa
zewa
2milutka
w blaszce!!!!
2milutka
ale powiem Wam szczerze jak ktoś umie dobrze zrobić biszkopt nie musi rzucać ja próbowałam z ciekawości i ta metoda działa:)
zewa
No ja właśnie nigdy nie rzucałam ale biszkopt mi wychodzi dobry. Ale zrobię z ciekawości.
edytaha
Oczywiście musi być w blaszce i to taki gorący, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Biszkopt zawsze wychodzi mi łady, ale ten był wyjątkowo równiutki, nic nie musiałam równać kremem :)
alaaa
edytaha
Jeśli nie lubisz mdłych tortów, to porzeczki stanowią świetny dodatek :)
zewa
Ja robiłam torcik z masą śmietanową i dżemem z czarnej porzeczki. Porzeczka świetnie się sprawdza w ciastach.
2milutka
oj tak:)
gosia56
gosia56
Bardzo lubię dodatek czarnej porzeczki pycha;)
cris
edytaha
Dziękuję :)
Ja z tym rzucaniem zaryzykowałam, ale ciekawska jestem z natury i musiałam spróbować jaki będzie efekt :)
monikaT83
edytaha
Dziękuję Moniko, jubilatce też się podobał :) U mnie kolejny tort za dwa tygodnie :)
monikaT83
edytaha
Wszystkiego najlepszego dla mężusia! :)
Ten tort zrobiłam dla przyjaciółki :)
monikaT83
edytaha
Dziękuję, przekażę :)
mysza75
MagdaMM
edytaha
Madziu, tort był smaczny i ładnie wyglądał po przekrojeniu, niestety u Jubilatki nie miałam możliwości zrobić przyzwoitego zdjęcia, aż żałowałam. A o ścianę tortami jeszcze nie rzucałam, ale kto wie? :)))
iziona
edytaha
Dziękuję Iwonko :)
Ja w tym roku przymierzam się do zakupu większej ilości czarnej porzeczki na dżem, bo taki, może poza wiśniowym, najbardziej nam smakuje :)