Sposób przygotowania:
Szarlotka ze śmietaną + porzeczki
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na puszystą pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy dalej na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. MASA JABŁKOWA: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i odstawiamy do stężenia. Jabłka prażone lub mus przekładamy do miski, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, po czym wykładamy masę na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. MASA ŚMIETANOWA: Śmietankę kremówkę ubijamy Z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixów. Następnie wykładamy na masę jabłkową , rozsmarowujemy. Na wierzchu ciasta układamy porzeczki.