dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, drożdżowe zawijaski nadziewane malinami i białą czekoladą. Miękkie, puszyste, kolorowe :) Konieczne do zrobienia w tym sezonie.

Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami

Składniki:

Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami

ciasto

nadzienie

lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami
Do miski wbić jajko, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej mąkę desce rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x30 cm.

Białą czekoladę posiekać nożem na małe kawałki, razem z malinami rozsypać po cieście. Zawinąć w roladę, lekko podwinąć końce. Pokroić na 8 równych plastrów. Ułożyć w okrągłej formie w odstępach, przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.

Cukier puder rozetrzeć z mlekiem, polać ostudzone drożdżówki.