Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Biszkopt z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Biszkopt z truskawkami, bitą śmietana i galaretką to z pewnością jedno z najpopularniejszych letnich ciast.

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt

Krem

  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj cukier i dalej ubijaj aż piana będzie gładka po czym dodawaj po 1 żółtku stale ubijając. Na koniec dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszaj łyżką, gotowe ciasto piecz 30 min w 170 stop.

Upieczony biszkopt przekrój na pół, na dno tortownicy włóż jedną połówkę ciasta i przykryj je warstwą kremu wcześniej przygotowanego z mascarpone, cukru i ubitej śmietanki. Na warstwę kremu ułóż przekrojone na pół truskawki i całe borówki po czym zalej je tężejącą galaretką, całość wstaw do lodówki.

Kiedy galaretka zwiąże wyłóż na nią pozostałą porcję kremu i przykryj z wierzchu pozostałym płatem ciasta, gotowe ciasto wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem.