Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodycz bezy została przełamana kremem cytrynowym, co również stanowiło idealne połączenie z truskawkami.

Tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Składniki:

Tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

 

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30-36%
  • 3 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • żółty barwnik (opcjonalnie)

Moja dekoracja:

  • beziki cytrynowe
  • krem czekoladowy
  • truskawki, kawałki cytryny
  • cytrynowe wiórki czekoladowe
  • ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Krem:

tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami
Ubitą kremówkę z serkiem mascarpone należy łączyć delikatnie.

Mascarpone połączyć ze skórką oraz sokiem z cytryny i opcjonalnie z barwnikiem.

Kremówkę z cukrem należy ubić na sztywno, a następnie stopniowo wymieszać z serkiem mascarpone.

Truskawki:

tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami
Truskawki powinny być odsączone z nadmiaru wody i soku.

Truskawki pokroić na połówki lub w grubsze plasterki, a następnie delikatnie odsączyć z nadmiaru soku/wody.

Całość:

tort bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami
eśli chcecie go zrobić kilka godzin wcześniej to truskawki warto pokroić na pół, a nie w plasterki i układać je na kremie, a nie na bezie.

Krążki bezowe należy przełożyć truskawkami oraz kremem - najlepiej przed podaniem tortu.

Całość udekorować zgodnie z własnym uznaniem.


Tagi:

tort beza deser