usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Biszkopt z masą jabłkową i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lekkie ciasto na upały. Jabłka i galaretka przełamują biszkopt. Najlepiej podawać schłodzone.

Biszkopt z masą jabłkową i galaretką

Składniki:

Biszkopt z masą jabłkową i galaretką

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka całe
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

 

  • MASA:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka palmy
  • 1 kg jabłek

 

  • 2 galaretki (o tym samym smaku, np. pomarańczowe)

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą jabłkową i galaretką
Biszkopt:Składniki razem miksować. Następnie dodać do masy przesianą mąkę proszek do pieczenia. Piec ok. 20-30 min na wolnym ogniu w dobrze nagrzanym piekarniku (ok 180st). Masa:Cukier puder utrzeć z kostką palmy. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli jest dużo soku to wycisnąć. Utarte jabłka i palmę z cukrem połączyć razem. Dać na wystudzony biszkopt. Dwie galaretki ugotować wg. przepisu i wystudzić. Gdy zaczną tężeć, to wylać na masę jabłkową.