Sposób przygotowania:
Ciasto przedwiośnieCiasto:
Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszysty krem. Dodać kwaśną śmietanę i mleko i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać porcjami do jajek. Wymieszać do połączenia. Wylać do tortownicy 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 170 stopniach do suchego patyczka (ok. 25-30 minut). Wyjąć z piekarnika.
Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w szklance (250 ml) wrzątku. Ciasto ponakłuwać i polać ciasto gorącą galaretką. Odstawić ciasto do wystygnięcia.
Krem:
1 szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, cukier i mąkę. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń, mieszając żeby nie było grudek. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować z zimnym budyniem. Posmarować ciasto. Wstawić do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce a następnie pokroić na kawałki.