WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto przedwiośnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, świeże, orzeźwiające ciasto w kolorach zielonych przypominające nadejście wiosny. Ciasto z kremem budyniowym i zieloną galaretką.

Ciasto przedwiośnie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto przedwiośnie

 

 

  • Krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g miękkiego masła

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki w zielonym kolorze (u mnie agrestowe)

Sposób przygotowania:

Ciasto przedwiośnie

Ciasto:

Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszysty krem. Dodać kwaśną śmietanę i mleko i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać porcjami do jajek. Wymieszać do połączenia. Wylać do tortownicy 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 170 stopniach do suchego patyczka (ok. 25-30 minut). Wyjąć z piekarnika.

Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w szklance (250 ml) wrzątku. Ciasto ponakłuwać i polać ciasto gorącą galaretką. Odstawić ciasto do wystygnięcia.

Krem:

1 szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, cukier i mąkę. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń, mieszając żeby nie było grudek. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować z zimnym budyniem. Posmarować ciasto. Wstawić do lodówki.

Drugą galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić. Gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto. Ponownie schłodzić w lodówce a następnie pokroić na kawałki.

Ciasto przedwiośnie
Zielona galaretka wylana na wierzch ciasta
Ciasto przedwiośnie
Ciasto nasączone galaretką posmarowane kremem budyniowym
Ciasto przedwiośnie
Zimny budyń utarty w misce w miękkim masłem
Ciasto przedwiośnie
Gorące ciasto ponakłuwane i polane gorącą galaretką
Ciasto przedwiośnie
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika