MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Biszkopt z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny, lekki i pyszny - biszkopt z jabłkami. Można również użyć innych owoców - malin, wiśni, porzeczek.

Biszkopt z jabłkami

Składniki:

Biszkopt z jabłkami

 

 

 

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki wody lub soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, później żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki, dolewamy wodę, dodajemy cynamon i cukier. Podgrzewamy aż jabłka zmiękną. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i podgrzewamy w mikrofali. Dodajemy do jabłek i mieszamy.

Biszkopt dzielimy na 2 części, przekładamy masą jabłkową.

Cukier puder mieszamy z wodą / sokiem z cytryny, aż powstanie lukier.

Polewamy nim ciasto.