Sposób przygotowania:
Biszkopt z masą kakaową
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż będą szkliste. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką. Następnie wlewamy olej i mieszamy tylko do momentu połączenia składników. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temp 180 st przez ok 25 - 30 min. Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty. Masa: Mleko wlewamy do garnka, wkładamy batony, stawiamy na palniku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy kakao i gotujemy 5 min, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy sparzone żółtka i cukier puder, ucieramy. Następnie łączymy z masą z batonów. Masą przekładamy biszkopty. Dekorujemy według uznania.