ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Biszkopt z andrutem przekładany toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Biszkopt przekładany masą i andrutami

Biszkopt z andrutem przekładany toffi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z andrutem przekładany toffi

 

  • Biszkopt jasny: 6 jajek
  • szkl. cukru
  • szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy: 6 jajek
  • szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • Pozostałe składniki:
  • puszka mleka skondensowanego gotowego+ kostka masła
  • łyżeczka kakao-do masy budyniowej
  • cukier do smaku
  • 1,5 kostki masła
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 litra mleka
  • 3-4 wafle andrutowe
  • polewa czekoladowa
  • posypka

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z andrutem przekładany toffi
Przygotować biszkopt jasny: Ubić białka z dodatkiem cukru, dodać żółtka po czym wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę natłuszczoną i posypaną mąką, piec w temp. 160 C około 30-40 minut. Pozostawić do wystygmnięcia. Przygotować biszkopt kakaowy: Utrzeć ciasto tak samo jak powyżej, na końcu dodając kakao. Również pozostawić do wystygnięcia.Przygotować masy budyniowe: Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, przestudzić po czym zmiksować z rozmiękczonym masłem. Masę podzielić na dwie części-jedną wymieszać z kakaem.Zmiksować masło, nadal miksując dodawać po łyżce mleka skondensowanego, utrzeć na gładką masę.Na biszkopt kakaowy wyłożyć jasną masę budyniową, przykryć andrutem, nałożyć masę toffi, przykryć następnym andrutem, nałożyć masę kakaową, przykryć pozostałym biszkoptem. Ciasto udekorować polewą o posypką
Biszkopt z andrutem przekładany toffi
Na ostygnięty biszkopt kakaowy wyłożyć masę budyniową jasną
Biszkopt z andrutem przekładany toffi
Na masę budyniową wyłożyć andrut, posmarować masą toffi
Biszkopt z andrutem przekładany toffi
Ciasto przykryć andrutem, nałożyć masę budyniową kakaową
Biszkopt z andrutem przekładany toffi
Na masę kakaową wyłożyć biszkopt, udekorować polewą i posypką