Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

biszkopt z masą karpatkową i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny biszkopt z masą karpatko wą i dżemem

biszkopt z masą karpatkową i dżemem

Składniki:

biszkopt z masą karpatkową i dżemem

 

  • 110g mąki
  • 110 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki masła
  • 5 jaja
  • cukier waniliowy
  • masa karpotkowa Delecta
  • margaryna 210 g
  • PONCZ :
  • płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • szklanka wody
  • 4 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • gotowa polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

biszkopt z masą karpatkową i dżemem
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ( białka) pod koniec dodając połowę cukru. Na żółtka wysypujemy pozostały cukier, cukier waniliowy oraz dodajemy 4 łyżki letniej wody i ucieramy na bardzo kremowo. W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na żółtka.następnie na to wykładamy ubite białka i delikatnie mieszamy w jedną stronę. Na koniec dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą po czym wylewamy na nią nasz biszkopt. Pieczemy ok 30 minut. Masę karpatkową przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ucieramy następnie masę z margaryną. Odstawiamy na ok 10 minut do lodówki. Składniki na poncz mieszamy wszystkie razem bardzo dokładnie. Biszkopt przecinamy na pół. Spód polewamy ponczem. Wykładamy kwaśny dżem. Na dżem nakłądamy masę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Polewamy polewą czekoladową.Odkładamy gotowe ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Tagi:

kawa biszkopt