Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Tort ślimak z masą z serka mascarpone

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny ,nie za słodki , ładnie się prezentujący tort w kształcie ślimaka z masą z serka mascarpone i ananasa ...

Tort ślimak  z masą z serka mascarpone

Składniki:

Tort ślimak z masą z serka mascarpone

 

  • BISZKOPT :
  • 6 jajek
  • 18 dkg. cukru
  • 10 dkg. mąki
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 50dkg. serka mascarpone
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • szklanka śmietany 30%
  • szok wyciśnięty z jednej cytryny
  • puszka ananasa w plasterkach
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • szklanka cukru pudru
  • DO DEKORACJI :
  • szklanka śmietany 30%
  • opakowanie śmietany śnieżki w proszku
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Tort ślimak z masą z serka mascarpone
BISZKOPT : Jaja umyć , oddzielić żółtka od białek , do żółtek wsypać cukier , ubijając wlać ciepłą wodę , ubić na sztywno , dodać wanilię . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z ubitymi żółtkami , białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać . Przygotować blachę o wymiarach 35/38 , piec około 20 minut w temp. 180 *C . Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę .



MASA: Mascarpone wymieszać z kwaśną śmietaną , sokiem z cytryny i cukrem pudrem ( w razie potrzeby masę można dosłodzić ) . Ananasa osączyć , pokroić w kostkę . Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody , dodać sok z ananasa . Do rozpuszczonej żelatyny dodać 3 łyżki kremu mascarpone dokładnie wymieszać dodać do reszty kremu . Do kremu dodać pokrojone ananasy i szklankę ubitej śmietany 30% .



Gotową masę rozsmarować na biszkopt , biszkopt pokroić na 3 równe paski , jeden pasek zwinąć w roladę ustawić na paterze , następnie przykładać kolejne paski i owijać tak aby powstał tort w kształcie ślimaka . Tort wstawić do lodówki do stężenia . DEKORACJA: Szklankę śmietany 30% ubić ze śnieżką , posmarować wierzch i boki tortu , wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni , obsypać tort .