Sposób przygotowania:
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
BISZKOPT: białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując. Obie mąki przesiać i wymieszać i delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Ciasto przelać do foremki o wymiarach 24x36 cm. Wstawić do nagrzanego do 170°C i piec 20-25 minut. Odstawić do wystygnięcia. MASA Z JABŁEK: jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać szklankę wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier i przez chwilę gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jabłka mają myć miękkie, ale mają się nie rozgotować. Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szklanki wody i wlać do jabłek. Zagotować energicznie mieszając i zestawić z ognia.Gorące jabłka wyłożyć równą warstwą na biszkopcie. Odstawić do przestygnięcia, a następnie na warstwie jabłek ułożyć ciastka czekoladą do góry. Odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Ubitą śmietanę wyłożyć na cieście, posypać wiórkami kokosowymi.
msewka
alaaa
anemon