Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 197]

Ciasto oczy carycy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Efektowne, warstwowe ciasto z kremem budyniowym, galaretką oraz dwukolorowym biszkoptem z delikatną nutą orzechów.

Ciasto oczy carycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto oczy carycy

 

  • Ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 120 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 łyżki kakao

 

  • Ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 240 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżka octu
  • 170 g mąki ziemniaczanej

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania małych biszkoptów
  • 1 szklanka kawy
  • 3 galaretki agrestowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 2 czekolady mleczne
  • zmielone orzechy

 

  • Do nasączenia:
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto oczy carycy
Przygotować ciasto ciemne:

Żółtka i 2 jajka utrzeć z cukrem na białą masę, Dolać olej, miksować, dodać mąkę, proszek i kakao. Wymieszać do połączenia składników.

Przygotować ciasto białe:

Białka ubić z cukrem na puszystą, lśniącą masę. Dodać olej, miksować, dodać ocet, mąkę i wymieszać. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

Wierzch skroić, ciasto podzielić na 2 blaty. Jeden włożyć do blaszki, nasączyć.

Galaretka:

3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, odstawić do lekkiego stężenia,

Krem:

200 ml mleka zagotować, w 200 pozostałych rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. po ostygnięciu zmiksować z masłem. Wyłożyć krem na pierwszy blach ciasta.

Na krem wyłożyć biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć drugi blat, nasączyć, polać roztopioną czekoladą i posypać zmiksowanymi orzechami.

Podawać na następny dzień.
Ciasto Oczy Carycy
Ostudzony budyń zmiksować z miękkim masłem
Ciasto Oczy Carycy
Ciasto białe i ciemne na przeian układać w blaszce
Ciasto Oczy Carycy
Ciasto podzielić na dwa blaty, nasączyć
Ciasto Oczy Carycy
Biszkopty nasączyć kawą, zalać galaretką