Sposób przygotowania:
Ciasto oczy carycy
Przygotować ciasto ciemne:
Żółtka i 2 jajka utrzeć z cukrem na białą masę, Dolać olej, miksować, dodać mąkę, proszek i kakao. Wymieszać do połączenia składników.
Przygotować ciasto białe:
Białka ubić z cukrem na puszystą, lśniącą masę. Dodać olej, miksować, dodać ocet, mąkę i wymieszać. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Wierzch skroić, ciasto podzielić na 2 blaty. Jeden włożyć do blaszki, nasączyć.
Galaretka:
3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, odstawić do lekkiego stężenia,
Krem:
200 ml mleka zagotować, w 200 pozostałych rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. po ostygnięciu zmiksować z masłem. Wyłożyć krem na pierwszy blach ciasta.
Na krem wyłożyć biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć drugi blat, nasączyć, polać roztopioną czekoladą i posypać zmiksowanymi orzechami.
Podawać na następny dzień.
Żółtka i 2 jajka utrzeć z cukrem na białą masę, Dolać olej, miksować, dodać mąkę, proszek i kakao. Wymieszać do połączenia składników.
Przygotować ciasto białe:
Białka ubić z cukrem na puszystą, lśniącą masę. Dodać olej, miksować, dodać ocet, mąkę i wymieszać. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Wierzch skroić, ciasto podzielić na 2 blaty. Jeden włożyć do blaszki, nasączyć.
Galaretka:
3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, odstawić do lekkiego stężenia,
Krem:
200 ml mleka zagotować, w 200 pozostałych rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. po ostygnięciu zmiksować z masłem. Wyłożyć krem na pierwszy blach ciasta.
Na krem wyłożyć biszkopty nasączone w kawie. Na biszkopty wylać tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć drugi blat, nasączyć, polać roztopioną czekoladą i posypać zmiksowanymi orzechami.
Podawać na następny dzień.