ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Biszkopt z pierniczkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie ciasto biszkoptowe z pierniczkami i botą śmietaną

Biszkopt z pierniczkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z pierniczkami i bitą śmietaną

 

  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • paczka pierniczków w czekoladzie
  • dżem wiśniowy lub marmolada
  • 2 opakowania śnieżki
  • 2 szkl mleka-niepełne
  • posypka kolorowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z pierniczkami i bitą śmietaną
Ubić białka na pianę, dodać cukier, następnie żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na posmarowaną margaryną i posypaną mąką blaszkę, piec ok. 10-15 minut w temp. 160 C. Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia. Przygotować bitą śmietanę: Połączyć śnieżki ze schłodzonym mlekiem, ubić, tak aby masa miała konsystencję bitej śmietany.Na biszkopt wyłożyć dżem, posmarować bitą śmiataną, posypać kolorową posypką.
Biszkopt z pierniczkami i bitą śmietaną
Upiec biszkopt, po wystygnięciu posmarować ciasto dżemem
Biszkopt z pierniczkami i bitą śmietaną
Na biszkopt wysmarowany dżemem ułożyć pierniczki w czekoladzie
Biszkopt z pierniczkami i bitą śmietaną
Śnieżki połączyć z mlekiem i ubić aby powstała bita śmietana
Biszkopt z pierniczkami i bitą śmietaną
Tak przygotowaną bitą śmietaną posmarować ciasto i udekorować posypką