Sposób przygotowania:
Orzechowiec z owocami
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy i mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z masą z jajek. Dolewamy ostudzone masło, dokładnie mieszamy, przekładamy masę do tortownicy o srednicy 26 cm. i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy masę morelowo-śliwkową. Morele odsączamy i miksujemy ze śliwkami, sokiem z pomarańczy, przyprawami i miodem. Żelatynę rozpuścić i wymieszać najpierw z 2 łyżkami masy, potem z resztą. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Przygotowujemy masę śmietankowo -jogurtową. Sok i skórkę z pomarańczy doprowadzamy do wrzenia. Żeltynę rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy do soku. Mieszamy całość na początku z 2 łyżkami jogurtu orzechowego, a potem z resztą Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Składniki na poncz mieszamy z 50 ml przegotowanej wody. Nasączamy blaty z ciasta. Pierwszy wkładamy do tortownicy, a na niego wykładamy masę morelowo - śliwkową. Nakładamy drugi blat i na niego wylewamy masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki na 4 h aż całośc stężeje. Po tym czasie wierzch smarujemy musem śliwkowym, dekorujemy pomarańczami i morelami.
zbysiowa
paulisia_elk
Hehe no fakt te śliwki i pomarańcze kojarzą się ze świętami , ale ja robiłam to ciasto latem na grilla ;p
zbysiowa
Pomarańcze, miód, cynamon, orzechy.... to smaki Świąt, przynajmniej u nas;)) Co nie znaczy że nie jadamy w ciągu roku, jadamy bo lubimy:))
paulisia_elk
Dokładnie, ale trzeba między świętami sobie te smaki przypominać, żeby nie zapomnieć ;)