Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto z białą czekoladą i orange curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jasny biszkopt z śmietanową masą z białą czekoladą i mlekiem w proszku, z dodatkiem orange curd... W sam raz do popołudniowej kawki:)

Ciasto z białą czekoladą i orange curd

Składniki:

Ciasto z białą czekoladą i orange curd

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki wody

Krem śmietanowo-czekoladowy:

Orange curd:

Sposób przygotowania:

Ciasto z białą czekoladą i orange curd

Etap 1

Ciasto z białą czekoladą i orange curd
Przygotowane ciasto na biszkopt przełożone do foremki.

Biszkopt: Jajka ubijać z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do kremu jajecznego stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 22 x 26 cm).

Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczony biszkopt dobrze ostudzić.

Etap 2

Ciasto z białą czekoladą i orange curd
Upieczony i ostudzony biszkopt nasączony cytrynowym ponczem.

Poncz: Z cytryny wycisnąć sok, wymieszać go z cukrem i 2 łyżkami wody. Ponczem nasączyć biszkopt z powrotem umieszczony w foremce.

Etap 3

Ciasto z białą czekoladą i orange curd
Połamane na małe kawałki czekolady roztapiane w kąpieli wodnej.

Masa śmietanowo-czekoladowa: Czekolady połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Etap 4

Ciasto z białą czekoladą i orange curd
Gotowa masa śmietanowo czekoladowa rozłożona na biszkopcie.

Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z Śmietan-fixem, mlekiem w proszku i roztopioną czekoladą (czekoladę dodawać do śmietany stopniowo i cały czas mieszać). Masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce.

Etap 5

Ciasto z białą czekoladą i orange curd

Orange curd: Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, z wszystkich wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy przełożyć do garnka. Dodać do tego cukier, mąkę, jajka i żółtka.

Wszystko podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką do zagotowania. Do masy dodać masło.

Gotować jeszcze ok. 2 minuty nie przerywając mieszania. Orange curd dobrze ostudzić.

Etap 6

Ciasto z białą czekoladą i orange curd

Orange curd rozłożyć na cieście, dowolnie udekorować.